צריכת סיבים תזונתיים מקטינה את הסיכון לרעלת הריון - תוצאות מחקר


מאת: נאוה ענבר דוברת  דיאגננוסטיק טכנולוג'יס ( DTL) בע"מ

מחקר חדש ומקיף שנערך  באוניברסיטת וושינגטון בשיתוף המרכז הרפואי השוודי בארצות הברית, בדק את הקשר בין צריכת סיבים תזונתיים לבין הסיכון לפתח רעלת הריון. במסגרת המחקר נבדקו נשים שביצעו מעקב הריון במרפאות המרכז הרפואי השוודי ובית החולים הכללי של טאקומה בסיאטל וטאקומה בוושינגטון. החוקרים עקבו אחר 2,420 נשים בהריון וגילו כי 46 נשים מתוכן, פיתחו רעלת הריון במהלך התקופה שבין דצמבר 1996 ועד סוף שנת 2002. המעקב כלל מילוי שאלון תזונתי מפורט שעסק בתדירות אכילת 121 סוגים של מאכלים שונים. כל הנשים שהשתתפו במחקר מילאו את השאלון בשבוע ה - 13 להריון במטרה להעריך את הרגלי האכילה שלהן לפני כניסתן להריון וכן במהלך השליש הראשון של ההיריון. השאלות נוסחו על ידי החוקרים באופן כזה שיאפשר את חישוב כמות הסיבים שצרכו הנשים, המצויים בפירות, ירקות סובין ושיבולת שועל וכן בחיטה ובדגנים מלאים.

במהלך איסוף התשובות לשאלות הסתבר כי כמות הסיבים הממוצעת שצרכו הנשים עמדה על כ - 17 גרם ליום. מניתוח מפורט של צריכת הסיבים אשר הוצלבו עם נתונים בריאותיים נוספים המעידים על התפתחות רעלת הריון, הסתבר כי בקרב הנשים אשר צרכו מזון עשיר בסיבים בכמות גבוהה של 21 גרם ומעלה ליום, נצפתה ירידה של כ - 67% בסיכון לחלות ברעלת הריון לעומת הנשים שצרכו סיבים בכמות נמוכה של  כ – 12 גרם. הירידה המשמעותית בסיכון נצפתה גם כאשר בוצעה בדיקה מעמיקה יותר של חלוקת סוגי הסיבים לכאלו המסיסים במים והמצויים בירקות ופירות וכן של סיבים לא מסיסים הנמצאים במוצרי חיטה ודגנים מלאים.

המחקר התבצע כאמור באמצעות מילוי שאלונים בשבוע ה- 13 להריון, הרבה לפני שהנשים שהשתתפו בו ידעו אם יחלו ברעלת הריון שכן רעלת הריון מתגלה רק לקראת סוף ההיריון ומתבטאת בעליה מסוכנת בלחץ הדם, הפרשה מוגברת של חלבון בשתן, הפרעות בתפקוד הכבד, הכליות ומערכת הקרישה. בקרב חלק מהנשים עלולה להיות גם פגיעה באברים ומערכות נוספות, כמו בעיניים ובמוח. רעלת הריון היא מחלה המופיעה בקרב כ – 5,000 הריונות בישראל בחלק מהמקרים המחלה מאלצת את הרופאים לבצע לידה מוקדמת, הגורמת ללידת פג החשוף לסיכונים רבים, נזקים בלתי הפיכים ואפילו מוות. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת המדעי American Journal of Hypertension.

 

 

ד"ר חמוטל מאירי, דוקטור לנוירו ביולוגיה, מנכ"ל חברת דיאוגנוסטיק טכנולוג'יס העוסקת בחקר הריון בסיכון ובפיתוח שיטות לגילוי מוקדם של רעלת הריון, הסבירה כי: "מחקר זה מצביע על כך שצריכת סיבים תזונתיים בשליש הראשון של ההריון מקטינה את הסיכוי לחלות ברעלת הריון. המחקר מצטרף לידע רפואי המוכיח בצורה חד משמעית כי לתזונה השלכה ישירה ומיידית על הבריאות והדבר בולט במיוחד בתקופת ההריון. נכון להיום הדרך הטובה ביותר למניעה של רעלת הריון, היא באמצעות הזיהוי המוקדם המאפשר להעלות את סיכויי הריפוי והטיפול, על ידי השגחה רפואית צמודה, הגברת מודעות של כל המערכת הסובבת, ושימוש בתוספי מזון או טיפול תרופתי במידה שהרופא מוצא לנחוץ. אחת הדרכים החדשניות לגילוי מוקדם של רעלת הריון פותחה לאחרונה על ידי צוות המדענים שלנו ובאמצעות בדיקת דם פשוטה ניתן לעקוב אחר מצב ההיריון ולהתאים לו טיפול  וליווי רפואי הולם".

על הבדיקה
הבדיקה החדשה אשר פותחה על ידי צוות המדענים הישראלי של חברת הסטארט אפ, DTL, דיאגנוסטיק טכנולוג'יס מהווה פריצת דרך, בגילוי מוקדם של רעלת הריון ועשויה להביא להורדת התחלואה והתמותה של אמהות ועוברים. הבדיקה מאפשרת לקבוע האם האישה נמצאת בסיכון לחלות ברעלת הריון. שלב הגילוי מתאפשר הרבה לפני הופעת התסמינים, בזכות בדיקת הדם הקובעת את רמת החלבון PP13. הבדיקה המתבצעת בשלבי ההריון המוקדמים, מאפשרת כבר החל משבוע ה – 7, לחזות את העלול להתרחש כשישה חודשים מאוחר יותר. תוצאות בדיקת הדם נותנות כלי חשוב בידי הרופאים המאפשר לשקול מתן טיפול תרופתי ובכך לצמצם את התפרצות המחלה, התסמינים ואף במקרים מסוימים למנוע אותה לגמרי. כאמור, עד היום לא הייתה דרך לגלות את הנשים בסיכון אלא רק כשהמחלה התפרצה והחלו התסמינים שלה. החלבון PP13, הוא ייחודי לשלייה ומצוי רק בנשים בהריון ומגיע אל דמה של האם ההרה. באמצעות בדיקת הדם ניתן לקבוע מהי רמת החלבון בדם הנשים כבר בשבועות הראשונים להריון. רמה נמוכה מהנורמאלי של החלבון מצביעה על סכנה להתפתחות המחלה.

בישראל כבר ניתן לבצע את הבדיקה
הבדיקה אושרה לאחרונה על ידי משרד הבריאות וחברת דיאגנוסטיק טכנולוג'יס נמצאת כבר במשא ומתן עם קופות החולים, על מנת להכניס את הבדיקה לסל בדיקות ההיריון המורחב של הביטוחים המשלימים. עד אז, ניתן לבצעה באופן פרטי באחד מסניפי מעבדות זר ברחבי הארץ, במחיר של 295 שקלים. ניתן לבצע את הבדיקה כחלק מבדיקות השגרה שהרופא ממליץ עליהן בתחילת ההריון, במסגרת הערכת המצב הראשונית, או לבצעה כבדיקה נלווית לבדיקות הסקר הביוכימי לתסמונת דאון בשליש הראשון להריון. נשים בהריון מוזמנות לקבל מידע נוסף באתר חברת הסטארט אפ הנמצא בכתובת  www.pregenesys.co.il

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.